Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een reeks veelgestelde vragen. Indien deze nog niet beantwoorden aan jouw vraag, aarzel niet om contact op te nemen met ons.
Hoe kan ik een kaart voor verhoogde tegemoetkoming bij het openbaar vervoer aanvragen?

Omdat de richtlijnen en voorwaarden regelmatig veranderen klik je best rechtstreeks door naar juiste pagina op de website van de NMBS. Dat kan via deze link

Hoe kan ik een vorming aanvragen?

Organisaties, scholen, jeugdbewegingen, koepelorganisaties, jeugdwerkorganisaties, kinderopvang, sportclubs... kunnen rekenen op de expertise van Vrijetijdspunt. Hier vind je ons vormingsaanbod

De prijs is afhankelijk van het soort vorming, de verplaatsingstijd en het aantal uur vorming. Voor meer informatie kan je mailen naar vorming@oranje.be of bel naar 050 47 25 90.

Hoe kan ik Vrijetijdspunt steunen?

Dankzij jouw steun kunnen wij blijven inspelen op nieuwe noden en kunnen we mee evolueren met de behoeftes en verlangens van onze cliënten. Vele kleine bedragen maken een groot verschil. Dankzij een éénmalige storting of doorlopende opdracht kan Vrijetijdspunt en vzw Oranje meer en beter antwoord geven op de vele noden die zich stellen. 

Je gift is fiscaal aftrekbaar vanaf 40 euro. Je kan een bedrag overschrijven op rekeningnummer (IBAN: BE71 7795 9756 2369 - BIC CODE: GKCCBEBB) van vzw Oranje, Brouwerijstraat 7 8340 Sijsele met vermelding van de werking die je wilt steunen.

Je kan ook een actie organiseren voor Vrijetijdspunt of ons een duwtje in de rug geven met materiële steun. Je stuurt best een mailtje naar steun@oranje.be. We bekijken dan samen de mogelijkheden. 

Hier lees je nog eens alle mogelijkheden na. 

Hoe worden de reisgroepen samengesteld?

We willen iedereen een eerlijke kans te geven om mee op reis te kunnen gaan. Na de inschrijvingsperiode worden alle reisplaatsen verdeeld. We proberen iedereen zeker één reis te geven. We stellen evenwichtige reisgroepen samen en houden rekening met de man/vrouw verdeling in functie van de kamersverdeling, de leeftijd en de zorgzwaarte van de voltallige groep.
Wanneer er meer vragen zijn dan beschikbare plaatsen, moeten we soms kandidaat-reizigers ontgoochelen.

Kan ik RTH-punten of een deel van mijn PVF-budget verliezen wanneer ik aan een vrijetijdsactiviteit deelneem?

Neen. Door deel te nemen aan vrijetijdsactiviteiten van het Vrijetijdspunt kan je nooit zomaar RTH-punten of een deel van je PVF-budget verliezen. Dit kan alleen als je uitdrukkelijk zelf toestemming gaf en dit wordt steeds persoonlijk met je besproken.

Op vandaag is het mogelijk om een deel van je reiskosten te betalen met RTH of PVF. Heb je hiervoor interesse? Neem dan contact op met reizen@oranje.be of 050 47 25 90.

Krijg ik een tussenkomst van mijn ziekenfonds?

Kinderen tot en met 12 jaar kunnen een tussenkomst krijgen voor de speelpleinwerking.

Sommige ziekenfondsen geven ook een tussenkomst voor sportactiviteiten, vrijetijdsactiviteiten en reizen.

Informeer best bij je ziekenfonds.

Organiseren jullie ook het vervoer van en naar de activiteiten?

Met het vrijetijdspunt organiseren we geen vervoer van bij je thuis tot aan de afspreekplek van de activiteit.

Bij het opmaken van het aanbod zoeken we een afspreekplek die voor iedereen bereikbaar is, rekening houdend met het openbaar vervoer. Voor verdere uitstappen zit een bus- of treinrit in de prijs van de activiteit inbegrepen. 

Heb je toch een vervoerspobleem, neem dan contact met ons op. We verwijzen je door naar andere diensten die gespecialiseerd zijn in vervoer op maat. 

Vanaf welke leeftijd kan ik moni worden op het speelplein?

Je kan moni worden op het speelplein van zodra je 15 jaar bent. Je hoeft geen attest of ervaring te hebben, iedereen is welkom!

Interesse? Stuur dan je gegevens door via dit contactformulier.

Vanaf welke leeftijd mag ik mee op reis?

Je kan mee op reis van zodra je 18 jaar bent.

Ben je jonger dan 18 jaar? Dan zijn de kampen van onze jeugdateliers misschien wel iets voor jou.

Wanneer heb ik recht op een fiscaal attest?

Als je gift 40 euro of meer bedraagt in de loop van één jaar, ontvang je een fiscaal attest van Oranje.

Je krijgt je fiscaal attest automatisch toegestuurd, het jaar nadat je een storting deed.

Dit fiscaal attest geeft je recht op een belastingsvermindering van 45% op het gegeven bedrag.

Wanneer is inschrijven verplicht?

Voor heel wat activiteiten is inschrijven verplicht, voor andere niet. Je vindt alle informatie van de activiteit terug in ons magazine of op onze website.

Inschrijven kan via de inschrijvingsstroken in het Magazine of via inschrijven@oranje.be.

Voor wie individuele begeleiding wenst op het speelplein,lanceren we geruime tijd voor de vakantieperiode een inschrijfformulier via onze website:

  • Herfst- en kerstvakantie: de eerste woensdag na de speelpleinzomer;
  • Paasvakantie: de eerste woensdag na de kerstvakantie;
  • Zomervakantie: de eerst woensdag voor de paasvakantie.

 

Wanneer weet ik op welke reis ik mee kan?

Na de inschrijvingsperiode word je met een brief op de hoogte gebracht.

Daarna sturen we je een factuur op met de vraag een voorschot te betalen (30% van de reissom).

Pas als we je voorschot ontvangen hebben, is je reservatie definitief.

Wat zijn de annuleringsvoorwaarden voor de reizen?

Je inschrijving is definitief van zodra je het voorschot voor je reis betaald hebt. Beslis je nadien om toch niet mee te gaan op reis, dan kan je dit laten weten via reizen@oranje.be.

Elke reiziger kan voor elke reis afzonderlijk een bijkomende annulatieverzekering nemen. De annulatieverzekering bedraagt 5,5% van de reissom, met een minimum van 25 euro.

Kan je onverwachts toch niet mee op reis en beschik je niet over een annulatieverzekering? Dan kan je de reissom die je aan Oranje betaalde niet meer terug krijgen.

Wat zijn zorggebonden kosten op reis, wanneer en hoeveel moet ik hiervoor betalen?

Bij reizen die enkel door vrijwilligers worden begeleid moet je geen extra 'zorggebonden kost' betalen.

Bij reizen waarbij er professionele begeleiding vanuit vzw Oranje voorzien is, komen er voor elke deelnemer zorggebonden kosten bij.  Want naast de kosten voor de reis (hotel, vervoer, maaltijden, ...) moet ook die professionele begeleiding betaald worden. 

  • Je kan een tussenkomst krijgen van het VAPH (Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap) maar dan moet je wel een dossier bij het VAPH hebben waarin voldoende centen beschikbaar zijn. Om te weten te komen hoe het gesteld is met je 'VAPH-dossier', neem je contact met ons op.. 
  • Heb je geen VAPH-dossier, of onvoldoende budget in je dossier? Neem ook dan contact met ons op, zo kunnen we een oplossing zoeken waardoor je mogelijks toch met ons mee op reis kan.

Contacteer ons via reizen@oranje.be

Welke vergoeding krijg ik als vrijwilliger?

Oranje zorgt ervoor dat je zelf geen kosten hebt aan je vrijwilligerswerk. Je krijgt je reële onkosten steeds terugbetaald (bijvoorbeeld woon-werk verkeer), met een maximum van 7.50 euro per dag.

Voor de vrijwilligers van de speelpleinwerking en Volt is er een aparte regeling. Je vergoeding wordt bepaald door het animatorattest dat je behaalde en de provincie waar je je vrijwilligerswerk uitvoert.

Je vrijwilligerswerk in Oranje is trouwens perfect te combineren met een eventuele uitkering (werkloosheid, ziektevergoeding, pensioen...) omdat wij geen algemene onkostenvergoeding betalen. Meer uitleg over het verschil tussen een reële en vaste (of forfaitaire) onkostenvergoeding vind je op de website van het steunpunt vrijwilligerswerk.

Wil je weten wat je concreet moet doen om in orde te zijn met je uitkering? Stel gerust je vragen aan onze vrijwilligerscoach. Maak een afspraak via vrijwilligers@oranje.be of telefoneer naar 050 341 341.

Oranje biedt in de eerste plaats sociaal contact en voldoening: ontmoeting, vorming, ervaring, inspirerende werkomgeving... en dit is niet in geld uit te drukken!

Contacteer ons voor meer informatie

Peterseliestraat 100
8000 Brugge
050 47 25 90

Telefonisch bereikbaar:

  • Maandag, dinsdag & vrijdag: van 9.30 - 12.30 uur en van 13.30 - 16.30 uur
  • Woensdag & donderdag: van 13.30 - 16.30 uur
  • Gesloten op zaterdag, zondag & feestdagen 
  • Tijdens de zomervakantie zijn we bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9-12.30 uur en van 13-17 uur.
  • Of maak een afspraak.

Als vrijwilliger kan je veel betekenen

Download onze publicaties en documenten

Vrijetijdspunt brengt om de 2 maanden een nieuw Magazine uit. Voor de vakantiegangers is er ook onze reisbrochure.
Daarnaast vind je er ook de afsprakennota voor vrijwilligers. Download hier onze laatste publicaties.

Wil je graag ons Magazine en/of de reisbrochure per post ontvangen? Neem dan contact op!

  • Programma maart - april

  • Programma januari-februari